Aşınmış Diş

Günümüzde asit erozyonu olarak algılanan diş aşınması asitli gıdalar tüketimi veya yanlış diş fırçalama teknikleriyle oluşmaktadırlar. Aşınmış diş bir Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü hastalığıdır.

Aşınmış diş hastalığı soğuk ve sıcağa hassasiyet, sert cisimlere temasta hassasiyet, asitli ve tatlı yenildiği zaman dişlerde kamaşma ve sızı, diş etinde çekilme ile kendini belli etmektedir.

Birçok nedeni olmakla birlikte iki önemli sebebi bulunmaktadır. Birincisi çok sert diş fırçalama, ikincisi ise asitli şekerli gıda tüketimidir. Hastanın dişlerini sıkması veya gece gıcırdatması da aşınma sebepleri arasındadır.

Çok sert ve sık sık diş fırçalama, fırçanın çok sert olması, asitli şekerli gıda tüketimi ve hastanın dişlerinin sıkması dişin aşınması riskini artırmaktadır.

Hastanın dişlerini sıkması ve hastada bruksizim dediğimiz gece gıcırdatması da söz konusu ise dişlerin arka yüzeyleri ile çiğneme yüzeylerinde aşınma ve dişlerin boyun kısmında minede küçük çatlaklar sonucunda diş doku kaybına neden olur. İleri seviyede hastada ağrı şikayeti ve sararmalar meydana gelmektedir.

Diş aşınmasında doktor randevusu öncesi şikayetlerinizi ve şikayetlerinizin ne zaman başladığı hakkında detaylı bilgileri not edip doktorunuz ile paylaşmanız faydalı olacaktır. Bunun yanında kullandığınız fırça ve diş macunu bilgisini de doktorunuzla paylaşabilirsiniz.

Diş aşınmaları ağız ve diş sağlığı uzmanı tarafından teşhis edilmelidir. "V" şeklindeki aşınmaların sebebi diş fırçası sebebiyle, "U" şeklindeki aşınmaların sebebi asitli yiyecek ve içeceklerden kaynaklı olduğu düşünülerek tedavi edilmektedir. Tedavi aşamasında sebep olan etkenler ortadan kaldırılıp gereken tedavi işlemi uygulanmaktadır.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü'ne şikayetiyle başvuran hastaya dişlerin durumuna bakılıp tanısı konulduktan sonra florürlü jel ve lazer uygulaması yeterli olmaktadır. Ağıza florür sıkılması da bir diğer tedavi yöntemidir. Diş aşınmaları diş siniri gibi derin dokulara ulaştığı takdirde, hassasiyet geliştiğinde yada görsel açıdan kabul edilemez bir görünümle karşılaşıldığında dişlere restorasyon beyaz dolgu yada porselen lamina yapılmaktadır. Hastaya florürlü ağız gargaraları da önerilmektedir. Çok sert diş fırçalamanın dişi beyazlatmadığı hekim tarafından bildirilmekte ve beyazlatma tedavileri hastaya önerilmektedir.

Hasta asitli içeceklerde kamış kullanmalı, meyveler küçük parçalara bölünerek yenmeli, şekerli yiyecekler kısıtlanmalı, süt ve süt ürünlerini daha fazla tüketmeli, şekersiz çiklet çiğnemelidir. Hastaya diş aşınmasını engellemek amaçlı diş fırçalama eğitimi verilir, hassas dişlere özel diş macunu ve yumuşak diş fırçası kullanması ve düzenli diş hekimi kontrolleri önerilmektedir.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Dt.Sabri Cengiz TOLUNGÜÇ
(Diş Hekimi)

Dt. Mehmet KOLKIRAN
(Diş Hekimi)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Diş Hekimliği

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!